Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Rosický po návratu do Sparty podepsal smlouvu na dva roky

Rosický po návratu do Sparty podepsal smlouvu na dva roky

Na velice důležitou zprávu čekali všichni fanoušci Sparty! Kapitán českého národního týmu a bývalá fotbalová hvězda londýnského Arsenalu Tomáš Rosický se po patnácti letech vrací na pražskou Letnou do sparťanského kádru, odkud odešel do velkého evropského fotbalu. S letenským klubem, kde začínal svojí výbornou fotbalovou kariéru podepsal dvouletou smlouvu, na rudém dresu bude nosit číslo 10.

„Jeho přístup opravdu oceňujeme. Věříme, že nám pomůže, zejména z pohledu rychlosti a herní kombinace. Přínosem bude i v kabině,“ řekl v úvodu tiskové konference předseda představenstva Sparty Daniel Křetinský, který bude rád, kdyby pětatřicetiletý pražský rodák působil v klubu, až pověsí kopačky na hřebík.

„Do Sparty přichází jako hráč a jsme spolu domluveni, že po dobu jeho smlouvy se o jeho další budoucnosti se bavit nebudeme. Přesto si myslím, že nám Tomáš určitě pomůže po skončení kariéry,“ řekl Křetínský. Z příchodu nové herní posily je nadšený kouč pražského týmu Zdeněk Ščasný, přestože je Tomáš dost náchylný na zranění, to ho nechává klidným. „Tomáš je velice výjimečný hráč. Nejde ale vyloučit, že za Spartu by nemohl odehrát všechny zápasy. Jenže v momentě, kdy nastoupí do zápasu, patří vždy k nejlepším hráčům na hřišti,“ řekl Ščasný před zápasem Evropské ligy. 

Trenér Ščasný se hodně podílel na Rosického kariéře v letenském A-týmu.  Tomáš debutoval ve Spartě v květnu roku 1999, kde odehrál čtyřicet dva ligových zápasů, ve kterých vsítil osm gólů. „Ščasný mi dal první šanci v lize, teď se to sešlo opravdu skvěle. Ale, že v současné době působí v klubu na postu kouče, to žádný vliv na mém návratu nemělo,“ konstatoval Rosický a následně se vyjádřil k hernímu projevu současné Sparty. „Projev herní je kostrbatý, na druhou stranu dokáže tým vyhrát zápas, ve kterém nehraje dobře. Například ve 4. předkole Evropské ligy, to nebylo po fotbalové stránce dobré, přesto si kluci vybojovali postup. Sparťanský fanoušek, ale vidí, že Sparta jako klub by měl hrát rozhodně lépe. Přesto chci mistrovský titul a návrat do Ligy mistrů,“ zhodnotil Rosický.

“Co se týká mého návratu na Letnou, nemám v rámci rodiny žádné problémy. Mám dobrou ženu, která má velké pochopení, tak jsem se rozhodl bez váhání k návratu do Sparty,“ dodal Tomáš. V lednu 2001 přestoupil Rosický ze Sparty do německého Dortmundu, to z něj po několika zápasech s výbornou formou udělalo nejdražšího fotbalistu české a německé ligy. Během pěti let v Borussii pomohl vybojovat klubu bundesligový titul a postup do finále Poháru UEFA. V roce 2006 přestoupil do londýnského Arsenalu, kde měl několik zdravotních potíží, které ho vyřadily ze hry na delší dobu. A tak po zranění podkolenní šlachy, které utrpěl v lednu 2008, nehrál dvacet měsíců.

V minulém ročníku anglické ligy neodehrál jediné utkání a před mistrovstvím Evropy nastupoval za juniorku, přesto mu trenér národního týmu Pavel Vrba věřil a nominoval ho na Euro, kde byl až do zranění nejlepším hráčem Česka. Do své fotbalové kariery v Arsenálu si připsal dvakrát výhru v Anglickém poháru.

Čtsa, kc, foto cpa,
 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru