Nacházíte se
Úvodní stránka > Olympijské hry > Česká paralympijská výprava musí přenocovat na Kapverdech

Česká paralympijská výprava musí přenocovat na Kapverdech

Paralympijská výprava, která ve čtvrtek vyrazila z armádního letiště v Kbelích do dějiště her, si bude muset na přivítání v Riu ještě několik hodin počkat. Letadlo vládní letky, do kterého většina sportovců, trenérů a realizačního týmu ráno nastoupila, bylo totiž při plánovaném technickém mezipřistání na Kapverdských ostrovech poškozeno a nemohlo pokračovat v letu.

Příčinou byla kolize s ptákem, po které zůstala poškozená vztlaková klapka na jednom z křídel. Podle kapitána letadla není závada nijak vážná, přesto neumožňuje bezpečně vzlétnout. Armáda České republiky, která přepravu paralympijské výpravy zajišťovala, zareagovala s maximální profesionalitou a s ohledem na co možná nejmenší nepohodlí výpravy. V koordinaci se zástupkyní Českého paralympijského výboru na palubě Janou Kulířovou posádka zajistila ubytování i dopravu z letiště.

V pátek dopoledne dorazí z Prahy náhradní letadlo, které přepraví první část sportovců do Ria a v sobotu brzy ráno se vrátí na Kapverdy pro zbytek výpravy. Jana Kulířová upřesnila, že v první 34 členné skupině budou reprezentanti v lukostřelbě, stolním tenise, jezdectví, jachtingu, plavání a atletka Eva Kacanu s doprovodem. „Dohodli jsme se na tomto postupu s koordinátory jednotlivých sportů, přičemž jsme brali v potaz zejména, kdy mají sportovci naplánované první závody.“ sdělila Kulířová. Zbytek atletického týmu, cyklisté a hráči bocii pak stráví pátek na Kapverdách, odkud odletí v sobotu brzy ráno, takže v Riu by měli být kolem poledne.

„Musím vyzdvihnout výbornou spolupráci jak s armádou, tak s personálem na letišti i v hotelu. Také členové výpravy berou tuto neočekávanou komplikaci s nadhledem. Někteří sportovci sice zmeškají první plánované tréninky, ale celkově by incident rozhodně neměl naši účast na hrách nijak poznamenat.“ neztrácela mladá činovnice ČPV optimizmus.

Ota Černý, Premier Sport CZ,

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru