Čeští hokejisté po čtyřech přípravných zápasech na Světový pohár konečně prolomili střeleckou neúspěšnost v pražské O2 areně, kde od úvodní třetiny v odvetném zápase s Ruskem bojovali, ale dlouho se nedokázali prosadit. Nejvíce ovací si od diváků vysloužil v úvodu zápasu olympijský vítěz z Ria de Janeira Lukáš Krpálek.

Do vedení se dostala sborná ve 42. minutě až ve třetím dějství Kučerovem, na které Češi odpověděli minutu před koncem zápasu zásluhou kapitána Tomáše Plekance, který se trefil ze skrumáže dorážkou a vyrovnal. V 5. minutovém prodloužení tři na tři branka nepadla a tak došlo na samostatné nájezdy, ve kterých byl úspěšný Aleš Hemský. Češi tak po výborném výkonu dokázali oplatit soupeři porážku z Petrohradu a zároveň si před odletem do zámoří zvedli sebevědomí.

Před začátkem velkého hokejového svátku 80. let československého a českého hokeje byly v O2 areně vzpomenuty hokejové legendy, které v roce 1976 bojovaly na Kanadském poháru, Holeček, Nový, Martinec, Augusta, Richter a spol., kteří si vysloužili obrovský aplaus příznivců reprezentačního hokeje před divácky zaplněnou arénou.

Atraktivní přípravný zápas s Ruskem byl zahájen státními hymnami. Češi do odvety nastoupili, v brance Michalem Neuvirthem, novicem a důrazným obráncem Tomášem Kundrátkem, Milanem Michálkem, který se představil v elitní formaci vedle Jakuba Voráčka a Tomáše Plekance.

Češi začali přípravné utkání velice aktivně a po několika minutách hry dvakrát ohrozil ruského brankáře kapitán Plekanec, který se uvolnil přes dva ruské obránce, jenže skvělého brankáře Varlamova nepřekonal.

Na druhé straně domácí brankář Neuvirth nebyl úplně bez práce, ale Malkinovu střelu k tyči vyrazil a Kulikovu vytěsnil mimo prostor tří tyčí. Následně se snažil střelecky prosadit obránce Kundrátek, ale jeho snahu tvrdou střelu od modré čáry hostující brankář zlikvidoval. V následujících minutách přes veškerou snahu českého týmu o vedení, ale góly chyběly, nebyla nouze o osobní souboje a tvrdé zákroky. V přesilovce byl blízko první brance Frolík, který skvěle protáhl ruského gólmana. Na opačné straně Zajcev trefil horní tyčku a Ovečkin s Kučerovem trestuhodně nezakončili vyloženou situaci dva na jednoho.

Bezbrankový stav se zlomil v úvodu třetí třetiny, kdy po bleskové akci Rusů našel Kuzněcov parádní křižnou přihrávkou Nikitu Kučerova, ten poslal puk do poloprázdné české branky – 0:1.

Jandačův výběr se sice po inkasované brance snažil o vyrovnání, ale bez konečného zakončení, když Faksa nedosáhl na nahrávku před brankou a Palát, který se po Kundrátkově přihrávce natlačil před brankáře Varlamova, jenže srovnat skóre nedokázal

Střelecké prokletí českého hokejového týmu potvrdil rovněž Frolík, který dostal od velice aktivního Plekance perfektní nahrávku před branku, ale Varlamov opět vytáhl další famózní zákrok.

Češi v závěru střetnutí odvolali ze hry brankáře a dočkali se zaslouženého vyrovnání, když několik sekund před třetí sirénou se po střele Voráčka dostal k puku Frolík, jehož pokus tečoval na hranici brankoviště kapitán Tomáš Plekanec 1:1.

Na řadu přišlo nastavení v délce pěti minut, které přineslo řadu brankových šancí na obou stranách, ale oba gólmani jakýkoliv pokus odvrátili. A tak přišli na řadu samostatné nájezdy. V první sérii Pastrňák s Panarinem neuspěli, druhou začal přesnou střelou mezi betony Voráček, kterého napodobil Tarasenko, a vítěze nakonec určila třetí série. Nejprve Aleš Hemský poslal puk pod Varlamovu vyrážečku, následně Kučerov trefil tyčku a Češi mohli slavit zasloužené vítězství – 2:1.

Do zámoří odlétají Češi v neděli s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Ve středu čeká český tým v Pittsburghu další přípravný zápas s americkými mladíky do 23. let. V neděli první ostrý zápas v rámci Světového poháru s Kanadou.

„V Petrohradu jsme byli aktivní, podle statistik jsme soupeře opět přestříleli. Jenže musíme rozlišovat, o jaké střely jde. V prvním utkání jsme předváděli dobrou práci, zejména v předbrankovém prostoru, zároveň ale nebyly žádné nebezpečné šance. Tentokrát se projevil způsob a styl ruského hokeje, soupeř hodně kombinoval, přehrával situace a místo finálního zakončení volil nahrávku,“ řekl trenér Jandač na tiskové konferenci.

„My jsme zvolili variantu jeden obránce a dva útočníci, přestože jsme uvažovali o třech útočnících. Když došlo na nájezdy, posílali jsme kluky, s kterými na penalty počítáme. Podle pravidel NHL musíme střelce při nájezdech střídat, rozhodli jsme se správně a nakonec šťastně,“ doplnil Jandač.

„Jestliže je v hale velká a nádherná návštěva, atmosféra je vždycky krásná. Sice nebylo úplně plno, jenže venku byl hezký den. Přesto nás lidé neustále hlasitě a bouřlivě podporovali. Jsme rádi, že jsme v O2 areně dokázali prolomit sérii bez vstřeleného gólu. Sice v poslední minutě, přesto se to počítá,“ dodal Jandač.

Výsledek přípravy před Světovým pohárem:

Česko – Rusko 2:1 po nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 – 0:0)

Branky – nahrávky: 59. Plekanec (Frolík), rozhodující nájezd Hemský – 42. Kučerov (Kuzněcov). Rozhodčí: Dwyer (Kanada), Hribik – Suchánek (oba Čr.), Cormier (Kanada). Vyloučení: 6:6. Diváci: 13 838.

Česko: Neuvirth – Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán, Kundrátek – Voráček, Plekanec, M. Michálek – Palát, Hanzal, Pastrňák – Hemský, Faksa, Frolík – Jaškin, Birner. Trenéři: Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.

Rusko: Varlamov – Zajcev, Orlov, Jemelin, Nestěrov, Marčenko, Kulikov – Kučerov, Kuzněcov, Ovečkin – Tarasenko, Malkin, Kuljomin – Dadonov, Šipačjov, Panarin – Namestnikov, Anisimov, Tělegin. Trenéři: Znarok, Vitolinš, Vorobjov a Nikitin.

Další program přípravy před Světovým pohárem:

Sobota 10. září:

Švédsko – Finsko (Göteborg)

Kanada – USA (Ottawa)

Neděle 11. září:

Výběr Evropy – Výběr Severní Ameriky do 23 let (Montreal)

Úterý 13. září:

USA – Finsko (Washington)

Středa 14. září:

Výběr Severní Ameriky do 23 let – Česko (Pittsburgh)

Kanada – Rusko (Pittsburgh)

Švédsko – Výběr Evropy (Washington)

Složení skupin na Světovém poháru 2016:

Skupina A:

Kanada, USA, Česko, výběr Evropy.

Skupina B: Rusko, Finsko, Švédsko, výběr Severní Ameriky do 23 let.

Program Světového poháru 2016

Sobota 17. září:

21:30 Výběr Evropy – USA

Neděle 18. září:

02:00 Kanada – Česko

21:00 Rusko – Švédsko

Pondělí 19. září:

02:00 Finsko – Výběr Severní Ameriky do 23 let

21:00 Česko – Výběr Evropy

Úterý 20. září:

02:00 Výběr Severní Ameriky do 23 let – Rusko

21:00 Finsko – Švédsko

Středa 21. září:

02:00 Kanada – USA

21:00 Výběr Severní Ameriky do 23 let – Švédsko

Čtvrtek 22. září:

02:00 Kanada – Výběr Evropy

21:00 Finsko – Rusko

Pátek 23. září:

02:00 Česko – USA

V sobotu 24. září a neděli 25. září proběhnou dva semifinálové zápasy. Finále se hraje na dva vítězné zápasy – ve středu 28. září od 02:00 hod., v pátek 30. září od 02:00 hod., případně v neděli 2. října od 01:00 hod. Všechny začátky jsou uvedeny ve středoevropském letním čase.

Všechny zápasy Světového poháru bude přenášet živě ČT sport.

Čtsa, kc, foto cpa,

 

Související obrázky:

Similar Articles