Nacházíte se
Úvodní stránka > Handicapovaní > V RIU DOŠLO NA ČESKOU MEDAILOVOU SMRŠŤ

V RIU DOŠLO NA ČESKOU MEDAILOVOU SMRŠŤ

Předposlední den sportovního programu na paralympijských hrách byla česká výprava nebývale úspěšná. Ve svých nejsilnějších disciplínách se medailově blýskli plavci Arnošt Petráček s Bělou Třebínovou a stříbro v soutěži jednotlivců vystřílel lukostřelec David Drahonínský.

Už z dopoledních rozplaveb bylo patrné, že naši budou v bazénu bojovat o nejvyšší příčky. Běla Třebínová totiž postoupila do finále znakařské padesátky z druhé příčky se ztrátou pouhé setiny na Španělku Peralesovou a Arnošt Petráček ve stejné disciplíně rozplavbu s přehledem vyhrál.

Oběma plavcům se nakonec podařilo ve večerních závodech pozici obhájit a obohatit tak českou medailovou sbírku o další cenné kovy – včetně toho nejcennějšího.

„Cesta k tomuhle zlatu pro mne byla velmi náročná. Během přípravy jsem v posledním roce absolvoval několik soustředění – v Itálii, na Kanárských ostrovech nebo závěrečné v Nyburku a to dalo hodně práce,“ popsal 25letý plavec.

„Dnes před závodem jsem byl ještě hodně nervózní, ale po rozplavbách jsem už věděl, že na to mám a že bude stačit, když to předvedu ještě jednou. To se mi povedlo a je z toho zlatá paralympijská medaile navíc v evropském rekordu, čehož si moc vážím,“ uzavřel Petráček, kterému na paralympiádách v Pekingu i v Londýně medailové příčky těsně unikaly. Jan Povýšil, který se také probojoval do finále, skončil na páté příčce necelou vteřinu od medaile.

Mezitím na brazilském Sambodromu na dohled ikonické sochy Ježíše nastoupil k individuálním bojům David Drahonínský. Ten si na úvod se sobě vlastní suverénností poradil se soupeřem z Číny a ani v dalším kole nezaváhal: „Osmifinále a čtvrtfinále jsem si užíval, a byl překvapený, jak mi to tam dobře padalo,“ řekl Drahonínský. V semifinále si pak sice vybral slabší chvilku, ovšem soupeře Petra Kinika ze Slovenka, který nakonec skončil bronzový, náš reprezentant i tak zvládl porazit a zajistit si tak medaili.

Ve finálovém utkání proti Johnu Walkerovi z Británie předvedl Drahonnský opět skvělý výkon a ještě po čtyřech setech bylo skóre vyrovnané. Nakonec mu ovšem k dosažení nejvyšší příčky tři body scházely. I tak byl Drahonínský obhajobou stříbrné paralympijské medaile z Londýna spokojen. A spokojená je i jeho družka Lída, kterou náš reprezentant před zraky brazilských diváků úspěšně požádal o ruku.

Ota Černý, Premier Spots CZ

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru