Nacházíte se
Úvodní stránka > Handicapovaní > Prezident dostal od paralympioniků šíp

Prezident dostal od paralympioniků šíp

Česká paralympijská výprava, která se účastnila letošních her v Riu de Janeiru, se dnes odpoledne setkala s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Hlava státu přijala handicapované sportovce na Pražském hradě. „Pan prezident je prvním prezidentem, kdo přijal celou paralympijskou výpravu včetně realizačního týmu,“ podotkla výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová.

„Bylo to příjemné setkání, panu prezidentovi jsme poděkovali za to, že nás přijal, velmi si toho vážíme,“ dodala Erlebachová.

img_4615-1024x683„Přijímám na Pražském hradě řadu delegací, ale přiznávám se, že nikoho nepřijímám s takovou úctou, jako vás. Má to velice prostý důvod. Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy kvůli dopravní nehodě nebo jinému úrazu se změní jeho život, a v takovém případě má dvě volby. Rezignaci nebo odvahu. Vy jste zvolili odvahu, a za to bych vám chtěl poděkovat, a za to vám patří moje úcta,“ prohlásil prezident Miloš Zeman.

Setkání paralympioniků s hlavou státu se zúčastnila také ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

„Samozřejmě, že úcta sama o sobě je málo, a proto bych vám chtěl v přítomnosti paní ministryně slíbit, jak jsem si přečetl rozhovor vašeho zlatého medailisty, že ji budu neustále přesvědčovat o tom, že by bylo dobré, abyste měli naprosto stejné podmínky, jako mají olympionici, už z toho prostého důvodu, že v poměru k početní výpravě olympioniků jste získali více medailí než oni,“ přislíbil Miloš Zeman.

„Panu prezidentovi jsem předala šíp od lukostřelce Davida Drahonínského, kterým vystřílel v Riu de Janeiru stříbrnou medaili. David mu ho nemohl předat sám, protože je nemocný. A také jsem pana prezidenta upozornila, že to ode mě rozhodně není žádná invektiva,“ přidala humornou perličku na závěr Alena Erlebachová.

Paralympionici získali v Riu ve špičkové konkurenci jednu zlatou, dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile. Uspěli v plavání, lukostřelbě, atletice a stolním tenise. Jediný nejcennější kov vybojoval plavec Arnošt Petráček.

Foto: http://www.paralympic.cz/2016/11/prezident-dostal-od-paralympioniku-sip/

Mgr. Tereza Jelínková, tisková mluvčí

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru