Nacházíte se
Úvodní stránka > Biatlon > Biatlon: Nový servisman, rychlejší střelba

Biatlon: Nový servisman, rychlejší střelba

Tradiční předsezonní tisková konference českých biatlonistů odhalila novinářům změny. Český tým opustil šéf týmu servismanů Danielo Müller, novým šéfem připravující lyže našim nejlepším bude jednačtyřicetiletý Tomáš Žídek, který žil od sedmi let v Kanadě a dosud působil u tamní reprezentace.

„Požádal nás na sklonku minulé sezony o ukončení smlouvy. Věděli jsme, že vyjednává s Bělorusy a jeho žádosti jsme po dohodě s trenérem Ondřejem Rybářem vyhověli. Pak si následně svůj krok rozmyslel, my už jsme naše stanovisko nezměnili,“ uvedl Jiří Hamza, prezident Českého biatlonového svazu.

Podle jeho slov neměla poslední dva roky spolupráce progres a spíš stagnovala a po olympijských hrách by změně stejně došlo, takto se to jen urychlilo. „Žídek je členem našeho týmu od přelomu jara a léta. K jeho úkolům patří sdílení zkušeností a provázanost servisních týmů napříč reprezentacemi,“ vysvětlil Hamza na adresu nového šéfa servismanů, který je podepsán také pod bronzem kanadské štafety na letošním MS v Oslu.

Smlouva je uzavřena na dva roky a s následnou čtyřletou opcí až do OH 2022 v Pekingu. „Aby měl servis čas na systematickou práci. Věříme, že s Tomášem přišla do našeho týmu kvalita po odborné i lidské stránce,“ dodal Hamza. Žídek bude spolupracovat s dosavadními asistenty Vojtěchem Prášilem, Tomášem Kašparem a Michalem Kalouzem.

„Věřím, že to bude pozitivní změna, protože Danielo v poslední sezoně práci dával už jen tak padesát procent a to se mi nelíbilo,“ řekl k této změně Ondřej Moravec. A pochvaluje si nejen nového servismana, ale také nového trenéra mužů Michaela Málka. „Znám se s ním už hrozně dlouho. Michael byl ze začátku spíš takový pozorovatel, mapoval situaci a sžíval se s novou pozicí. Je to ale v pohodě, pro mě nebyl absolutně žádný problém.“ dodává Ondřej Moravec.

Druhou novinou před sezonou, v níž bude křišťálový glóbus obhajovat Gabriela Koukalová, začne na přelomu listopadu a prosince ve švédském Östersundu. V letní přípravě se naši biatlobnisté zaměřili hlavně na trénink střelby. A díky tomu se na střelnici zlepší o v průměru o pět vteřin. Jediná, komu změny nesedly, je Gabriela Koukalová. Ta zatím zůstane u svého původního, pomalejšího způsobu střelby.

jc foto CPA

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru