Šéfovi organizačního štábu a předsedovi Českého svazu biatlonu Jiřímu Hamzovi se splnil sen. Třetí kolo Světového poháru ve Vysočina aréně v Novém Městě na Moravě vidělo na tribunách a podél tratí za čtyři dny 123.500 diváků, tedy o dvacet tisíc lidí více jak dosavadní rekord. „To je splněným snem, bláznivým příběhem,“ řekl Jiří Hamza. A navíc čísla diváků sledující u televizních obrazovek přesahují rekordy fotbalu či hokeje.

Závody byly opravdovým sportovním svátkem, navíc vyšperkované při posledním závodu žen s hromadným startem triumfem naší Gabriely Koukalové. Šest startů přineslo pády i velká vítězství, radost i smutek, ale především nabídlo dramatické boje. Ukázalo nové vycházející hvězdy a potvrdilo letošní zatím dominantní postavení dvojice Laura Dahlmeierové z Německa a Francouze Martina Fourcada.

18.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/hromadny start zeny/ women/ foto CPA
18.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/hromadny start zeny/ women/
foto CPA

„Lidé přišli kvůli závodníkům. Oni jsou ti, kdo se zasloužili o současné postavení biatlonu v České republice. Je krásné, že pokračuje ta naše euforie. Je to odměna pro všechny lidi, kteří tady pracují, mnozí týdny a někteří měsíce. Všichni do jednoho odvedli neuvěřitelnou práci a moc jim děkuji. Věřme a přejme si, aby to pokračovalo. Byla to úžasné propagace biatlonu, Nového Města i celé České republiky,“ zdůraznil Hamza.

18.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/hromadny start zeny/ women / foto CPA
18.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/hromadny start zeny/ women /
foto CPA

Ale pětatřicet diváků ve Vysočině aréně jeden den, to pochopitelně přináší i nějaké nedostatky. „Naší snahou je, aby fanoušci byli maximálně spokojeni. Ale je pochopitelné, že při takové mase příznivců nemůže být vše ideální. Na malém prostoru se tvoří třeba fronty. Proto ne vše asi bylo pro každého zvládnuté na sto procent. Někteří mohli nadávat. Ale sám jsem zaznamenal, že lidé byli mezi sebou hodně solidární. Měli sváteční náladu a závody si užívali.“

Z tohoto pohledu je současné návštěvnost už na hranici možností. „Do areálu už více lidi pouštět nemůžeme a další tribuny stavět nechceme, přestože bychom byli asi schopni prodat dvojnásobek lístků. Současné euforie ale nemusí trvat do nekonečna. Navíc jsem i na hraně v dopravní dostupnosti Nového Města,“ vysvětluje.

Susan 16.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/ sprint/zeny/ foto CPA
Susan 16.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/ sprint/zeny/
foto CPA

Právě i výborná kulisa vytvořená našimi příznivci by měla být na straně pořadatelů při upevňování pozice mezi organizátory Světových pohárů. „Sportovci i jejich týmy jsou z atmosféry a návštěvnosti nadšené. My jsme do světa vypustili zprávu, že je u nás biatlon velký zájem. Věřím, že to pomůže biatlonu jako celku.“

A kdy opět Vysočina arény přivítá biatlonovou světovou špičku? Předběžný termín je až za dva roky. „Uvidíme ale, jak se do biatlonového kalendáře promítne aféra kolem dopingu v Rusku. Pokud budou Ťumeni odebrány závody, budeme o ně usilovat,“ dodal Hamza.

18.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/hromadny start zeny/ women/ foto CPA
18.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/hromadny start zeny/ women/
foto CPA

jc foto CPA

 

Související obrázky:

Similar Articles