Nacházíte se
Úvodní stránka > Cyklistika > Nash má po šesti letech opět bronz

Nash má po šesti letech opět bronz

Po šesti letech dosáhla na světovém šampionátu na medaili devětatřicetiletá cyklokrosařka Kateřina Nash. Po bronzu v německém St. Wendelu v roce 2011 získala stejný kov i dnes v lucemburském Bielesu. Velmi dobře zajeli i naši muži – Michael Boroš skončil sedmý a Jan Nesvadba jedenáctý.IMGL2415
Premiérové zlato vybojovala Belgičanka Sanne Cantová, když ve spurtu porazila šestinásobnou světovou šampionku a největší favoritku dnešního závodu Marianne Vosovou z Nizozemí.
Druhá česká krosařka Pavla Havlíková byla na trati snad jen půl minuty. Dobře odstartovala, ale krátce po startu v prvním stoupání skončila v hromadném pádu a z něj se vynořila s doslova zlomeným kolem, které krátce na to hodila za ochranný plůtek a pak již jej závod sledovala v roli divačky.
Hned v prvním kole se na čele usadila největší favoritka Vosová. Nash se v prvním kole rychle dostala do první pětice, ale ve druhém okruhu ztratila. V cíli druhého kola byla osmá se ztrátou osmnácti vteřin, když Nash pronásledovaly Cantová, Nizozemka Lucinda Brandová a Eva Lechnerová z Itálie.
Vosová neustále zkoušela nastupovat, ale Cantová byla na dnešní den připravená výborně, především ve fyzicky náročných úsecích byla nesmírně silná. Ve třetím kole se Nash posunula na čtvrté místo, ale trojice před ní měla poměrně velký náskok. V předposledním kole se na zemi ocitla po chybě Brandová a to českou bikerku a krosařku posunulo na třetí místo a dokonce se dokázala dostat do těsného kontaktu za nejlepší dvojici.
Dlouho jej ale neudržela, protože Vosová opět zaútočila, získala si náskok a vypadalo to, že si jede pro sedmý titul světové šampionky. V polovině posledního kola ji ale přibrzdil spadlý řetěz a Belgičanka se dostala těsně před ní. Poté si několikrát své pozice vyměnily a do cílové rovinky vjela první Cantová a skvělá silničářka Vosová překvapivě rychle rezignovala. To samé se k české radosti stalo v souboji o bronz, když Nash jasně odrazila snahu Brandové.

16265881-10202493160205908-6134420906781154482-n
Souboj dvou současných velikánů na cyklokrosových okruzích vyzněl, stejně jako před rokem, pro Belgičana Wouta van Aerta, Nizozemec Mathieu van der Poel se musel spokojit „jen“ se stříbrem a bronz bral zkušený Kevin Pauwels z Belgie.
Tradiční vyvrcholení šampionátu bylo nesmírně zajímavé a pořadí se měnilo jak na přesýpacích hodinách. Po oblevě se trať změnila v bahniště, což bylo hodně náročné pro všechny jak po stránce technické, tak i fyzické. Hned po startu doslova vyrazil jak k ohni M. van der Poel a za ním se vyvezl Belgičan Tom Meeusen, ale záhy přetrhl řetěz a jeden z favoritů byl mimo hru. Jeho roli převzal Pauwels, ale ani on se M. van der Poela neudržel.
Van Aert se rychlým startem svého soka nenechal znervoznit a bezchybnou jízdou se mu začal přibližovat. V cíli druhého okruhu z celkových osmi byl za ním o sedm vteřin, z našich byl Nesvadba dvacátý a Boroš hned za ním, když jej asi o deset míst srazil níže defekt po němž jel půl okruhu na prázdné gumě. Ve třetím kole se české duo začalo posouvat pořadím a když v úvodu čtvrtého okruhu se oba velcí soupeři dostali do těsného kontaktu, tak začala bitva.

IMGL4191
Van Aert a M. van der Poel poté dva okruhy jeli těsně za sebou, chvíli vepředu ten, chvíli onen. Ovšem hned v úvodu šestého kola van Aert ujel svému soupeři, kterého postihl defekt, a tím začala jeho jízda za druhým zlatem. V cíli kola již měl van Aert k dobru půl minuty a tím bylo prakticky o nejcennější medaili i stříbru rozhodnuto. O bronz se ale bojovalo až do závěru.
Po pádech či technických problémech z něj vypadli Francouz Clement Venturini, Laurens Sweeck z Belgie, do té doby výborně jedoucí Nizozemec Corne van Kessel. V nájezdu do posledního kola měl k bronzu nejblíže Lars van der Haar z Nizozemí, ale nakonec se smál lišák Pauwels.

Nesvadba Jan-IMG_6022
A skvělý závěr měli i naši jezdci. Boroš se dokázal posunout ještě o jedno místoa vysněná desítka byla na světě i když do cíle dojížděl po technickém problému jako na koloběžce. Top Ten jen těsně unikla Nesvadbovi, ale jeho výkon snese to nejpřísnější měřítko a je rovněž jeho jasně nejlepším cyklokrosovým výsledkem kariéry.
Výsledky:
Ženy:
1. Cantová (Belg.) 43:06, 2. Vosová (Niz.) +1, 3. Nash (ČR), 4. Brandová (Niz.) obě +21, 5. Rochettreová (Kan.) +36, 6. Lechnerová (It.) +53, … Havlíková (ČR) nedokončila.
Muži elite:
1.van Aert (Belg.) 1:02:08, 2. van der Poel (Niz.) +44, 3. Pauwels (Belg.) +2:09, 4. van der Haar +2:52, 5. van Kessel (oba Niz.) +3:09, 6. L. Sweeck (Belg.) 3:29, 7. Boroš (ČR) +3:47, 8. Vermeersch (Belg.) +4:02, 9. Zahner (Švýc.) +4:08, 10. Weber (Něm.) +4:29, 11. Nesvadba +4:50, 26. Paprstka +6:49, 39. Malík (všichni ČR) -2 kola.

jc foto Jaroslav Svoboda

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru