Nacházíte se
Úvodní stránka > Atletika > Domácí elita se vrací do Stromovky!

Domácí elita se vrací do Stromovky!

V pražském hotelu Adria na Václavském náměstí proběhla tisková konference k nadcházejícím vrcholům halové sezóny. Tím první je republikový šampionát mužů a žen. Jen o pár dní později odcestují naši reprezentanti na halové mistrovství Evropy do Bělehradu.

Nejlepší čeští atleti poměří své síly v atletické hale Otakara Jandery v pražské Stromovce o posledním únorovém víkendu. Na startu by se měla představit drtivá většina našich atletů, kteří si již zajistili účast na HME v srbské metropoli. Další se budou o pokoření nominačního kritéria pokoušet. Po loňské premiéře v nové ostravské hale se vrací český šampionát zpět do Stromovky. „Po roční přestávce pořádáme mistrovství České republiky,“ řekl ředitel mistrovství Miroslav Zahořák. „Hala ve Stromovce byla tradičním místem konání republikových šampionátů a doznala určitých změn. Byl postaven čtyřicetimetrový tunel mezi halou a posilovnou, který poskytne atletům další prostor k rozcvičování. Do haly se bohužel nevejde mnoho diváků, ale pokusili jsme se alespoň trošku navýšit kapacitu montovanou tribunkou. Vstup na šampionát je zdarma. Startovat by mělo 390 závodníků a oba soutěžní dny budou k vidění v přímém přenosu na programu ČT sport. Budeme se snažit, aby halové mistrovství ČR bylo vrcholem domácí atletické sezóny,“ přiblížil Zahořák.

cpa_5821 Tomáš DvořákVrchol domácí halové sezóny vyhlíží i šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák, který věří, že se výprava pro Bělehrad ještě o pár jmen rozšíří. „Domácí šampionát prověří formu závodníků, kteří si již zajistili účast na HME. Výprava má nyní 21 závodníků a Romana Maláčová má splněný limit, jen musí čekat na pozvánku od EAA, ve kterou ale s jejím 451 cm věřím. Vidím ještě tak deset adeptů, kteří by se mohli poprat o účast na kontinentálním šampionátu. Patří mezi ně výškaři Martin Heindl a Jaroslav Bába, překážkářky Kateřina Cachová a Lucie Koudelová, půlkaři Filip Šnejdr a Alena Ulrichová, sprinteři Zdeněk Stromšík, Jan Veleba a Barbora Procházková. K limitu nemají daleko a mohou překvapit mladé čtvrtkařky Marcela Pírková, Lada Vondrová či Barbora Malíková, výškařka Lada Pejchalová nebo zkušená dálkařka Jana Korešová,“ uvedl výčet jmen, které má v hledáčku.

Bělehrad bude navazovat na předešlé HME, které hostila před dvěma lety Praha, a Dvořák věří, že to bude povedené mistrovství. „Myslím si, že závodníky čekají podobné podmínky, jaké byly před dvěma lety v Praze. Pořadatelé mají již vše připraveno. Jediné, co ještě neodhalili, jsou rozcvičovací prostory, které snad budou dostatečné,“ uvedl.

A jaké jsou cíle české výpravy pro Bělehrad podle hlavního kouče? „Momentálně máme v evropských tabulkách na medailových postech čtyři závodníky. Vedoucím mužem v této statistice je čtvrtkař Pavel Maslák, který obhajuje titul z Prahy. Věřím, že se konečně předvede Tomáš Staněk, kterého při posledním startu trápil přitahovač, ale jinak v letošní sezóně předvádí výborné výkony. Ve skvělém světle se na vícebojařském šampionátu předvedl Adam Sebastian Helcelet. Kvalitní časy běhá Zuzka Hejnová, které jde změna trenéra k duhu. Neztratí se jistě ani zkušení reprezentanti jako jsou koulař Ladislav Prášil, tyčkař Jan Kudlička nebo překážkář Petr Svoboda, šanci zopakovat bronzu bude mít štafeta čtvrtkařů. Bohužel některé opory halovou sezónu kvůli zdravotním obtížím vynechávají a nebudou mít možnost zopakovat skvělé výkony z HME v Praze. Jedná se i o medailisty Jakuba Holušu, Radka Jušku nebo Elišku Klučinovou. Chybět bude i další dlouholetá stálice Jiřina Ptáčníková. Přesto si myslím, že nějaké ty medaile přivezeme a myslím si, že naši atleti mohou vybojovat slušný počet finálových umístění,“ odhalil ambice českého týmu.

cpa_5814 VHelceletJednou z hlavních medailových nadějí bude vícebojař Adam Sebastian Helcelet, kterému patří druhé místo v letošních evropských tabulkách v sedmiboji. Na mistrovství republiky bude startovat hned ve třech disciplínách. „Na mistráky se moc těším. Mojí výhodou bude i to, že se konají v hale, kde trénuji. Poběžím překážky, skočím si do dálky a nastoupím i do koulařské soutěže. Původně jsem byl přihlášen i na tyč, ale zkusil jsem si ji na tréninku a šla mi, takže si to nechám až na Bělehrad,“ uvedl. Směrem k HME věří v další vylepšení sedmibojařského osobního maxima. „Na evropském šampionátu bych ještě rád o něco vylepšil svůj součet z vícebojařského mistrovství republiky. Pokud se mi to podaří, věřím, že budu moci bojovat o cenné kovy, ale závod bude hodně nabitý,“ dodal.

cpa_5811 Petr SvobodaPo dlouhé době se na domácím halovém mistrovství představí překážkář Petr Svoboda, který v minulosti již několikrát dokázal, že ve Stromovce umí běhat rychlé časy. „Po mém návratu jsou to první halové mistráky, které půjdu. Bude to pro mě speciální záležitost. Rozběh i finále půjdu naplno. Nechci nic podcenit a rád si zkusím možnost více startů. Mám v hlavě nějaký čas, ale prioritou je absolvovat MČR ve zdraví. Jsem rád, že i Adam poběží překážky. Snad se navzájem vyhecujeme a věřím, že i ostatní kluci si posunou osobní rekordy. Mistrovství republiky pro mě bylo vždy prestižní záležitostí, takže motivaci mám dostatečnou,“ nechal se slyšet.

Sám věří, že to nejlepší předvede až na mistrovství Evropy. „Pro mě je důležité, abych odcestoval do Bělehradu stoprocentně fit. Rád bych si tam vylepšil sezónní výkon a mojí ambicí je postup do finále. Překážky jsou nevyzpytatelné. Stačí zakopnout a je po nadějích. To znám z vlastní zkušenosti, ale cítím se dostatečně připraven, abych mohl konkurovat těm nejlepším,“ vzkázal.

Halové mistrovství České republiky mužů a žen proběhne ve dnech 25.-26. února v atletické Hale Otakara Jandery v pražské Stromovce. Program národního šampionátu v sobotu odstartuje v 11:40 finálovým závodem výškařů, neděli pak otevřou v jednu hodinu ženské techniky, tyč a trojskok. Tečku za mistrovstvím učiní před pátou hodinou štafety na 4×200 metrů.

Více informací o mistrovství ČR mužů a žen naleznete v Zaostřeno na.

Čtsa, www.atletika.cz Petr Jelínek, foto: E. Erben

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru