Toť otázka, kterou rozřeší delegáti při volbě, jež se uskuteční na valné hromadě v pátek 2. června. O pozici předsedy usilují Martin Malík, Petr Fousek a Libor Duba. Tedy pro fotbalisty dva neznámí mužové a jeden mezinárodně ostřílený funkcionář.

Nejpřekvapivějším kandidátem je generální ředitel společnosti Ondrášovka, která s českým fotbalem dlouhodobě spolupracuje, Libor Duba. Druhým je Martin Malík, generální ředitel společnosti STES, která se stará o marketingová práva v českém fotbale.  A třetím Petr Fousek – někdejší generální sekretář FAČR. Ten je delegátem UEFA i FIFA. V roce 2015 byl šéfem organizačního výboru mistrovství Evropy do 21 let v Česku.

Český fotbal hledá nového šéfa poté, co současného předsedu Miroslava Peltu zadržela a obvinila na začátku května policie kvůli problémům s dotacemi pro sport z ministerstva školství. Až do té chvíle byl Pelta před červnovými volbami jednoznačným favoritem, z vazby ovšem svou kandidaturu stáhl. Původně o kandidatuře na funkci předsedy uvažovali i nynější místopředseda Roman Berbr a místopředseda komise rozhodčích Petr Mlsna. Ti nakonec odstoupili.

Silným lobistou a hráčem tahajícím za nitky je však Berbr, jehož „koněm“ je Martin Malík. A týden před volební valnou hromadou Fotbalové asociace České republiky se stupňují zákulisní boje. Jeden z kandidátů na předsedu Petr Fousek si stěžuje, že nedostal prostor před delegáty české komory. A Slavia, která ho podporuje, čelí podle svého šéfa Jaroslava Tvrdíka výhrůžkám. A kdo za tím stojí, no přece Berbr.

Zástupci českého výkonnostního fotbalu, které má Berbr pod palcem, se sešli ve čtvrtek v Praze, aby projednali různé záležitosti před blížící se valnou hromadou včetně volby předsedy. A Fousek si nyní stěžuje, že před delegáty nemohl předstoupit, ač o to místopředsedu asociace Romana Berbra zvoleného za Čechy žádal. Z kandidátů na předsedu se zúčastnil jen Martin Malík. Přinejmenším divné…

„Zatímco na moravské setkání jsem dopředu dostal od moravského místopředsedy Zdeňka Zlámala písemnou pozvánku, a do programu jednání bylo také zařazeno krátké představení kandidátů na předsedu FAČR, pozvánku na jednání české komory jsem neobdržel. Oslovil jsem proto českého místopředsedu pana Berbra s tím, že mám zájem na českém shromáždění vystoupit, ale sdělil mi, že mi to neumožní,“ popsal Fousek na svém facebookovém účtu. „Pan Fousek není naším kandidátem a neexistuje žádná norma, která by nás nutila pana Fouska zvát kamkoliv,“ řekl Berbr.

Na volební valné hromadě bude zvolen ten, který získá většinu hlasů jak v české, tak v moravské komoře. Původně se zdálo, že profesionální fotbal bude jednotný, ale kluby nakonec svou podporu rozdělily. Pokud první kolo volby nerozhodne, postoupí do druhého kola vítěz v české komoře a vítěz v moravské komoře. Pak se volba opakuje. V případném třetím kole rozhoduje prostý součet hlasů získaných v obou komorách, avšak ke zvolení předsedy je zároveň zapotřebí alespoň 35 procent hlasů v každé komoře.

„21“ / »R : Irsko
/ »eskŠ republika : SevernŪ Irsko, “ 21 „, kvalifikace na ME. Na snŪmku . (sport, fotbal, repre »R olympionici) / digital, Praha, 5.6.2001

Český fotbal je každopádně v krizi. Jak hráčské, tak funkcionářské. Zatímco na hřišti si musí poradit trenéři a hráči, tak 2. června s bude hrát o českou fotbalovou prestiž na mezinárodní scéně. Z tohoto pohledu bude volba velmi důležitá.  Fotbalové hnutí by chtělo za předsedu slušného Fouska, ale Berbr chce jiného. Snad ale rozhodne zdravý rozum…

Související obrázky:

CPA

Similar Articles