Nacházíte se
Úvodní stránka > Ostatní > Tým KICK ITALY 2017 dokončil jako první na světě Giro d´Italia na koloběžkách a zapsal se do historie, ale bylo to peklo

Tým KICK ITALY 2017 dokončil jako první na světě Giro d´Italia na koloběžkách a zapsal se do historie, ale bylo to peklo

Tým KICK ITALY 2017, sedm statečných, šest Čechů a jeden Fin dojeli dle plánu v sobotu odpoledne za bouřlivého potlesku, nejen českých diváků, na milánské náměstí Piazza Duomo. Stali se tak prvními, kteří zdolali celou trasu pravděpodobně nejtěžšího cyklistického závodu na světě Giro  d´Italia na koloběžkách.

V roce 2013 se tento bláznivý nápad podařilo uskutečnit při 100. jubilejním ročníku Tour de France a po jeho zdolání znělo z téhle party bláznů, že nic podobného, už nikdy víc. O čtyři roky později se historie opakuje a tentokrát byl cílem také 100. jubilejní ročník, ale italského Giro d´Italia.

„Bylo to opravdu hodně náročné. Místy jsme měli pocit, že se organizátoři Gira dočista zbláznili. Nekonečně dlouhé etapy a téměř v každé etapě alespoň nějaký velký kopec. V posledním týdnu, který proběhl celý v horách, jsme téměř nespali a dojížděli hodně pozdě v noci. Při královské etapě na Stelvio jsme na koloběžce strávili 20 hodin a v té další jen o hodinu méně. Šílenost,“ říká Vašek Liška (povoláním herec), který poslední etapy bojoval s oteklými kotníky.

Všechny etapy projeli, dle plánu, vždy o jeden den dříve než celý cyklistický peloton, za plného provozu a bez maximálního okolního servisu, který mají závodní cyklistické týmy. Přesto se jim podařilo dorazit do cíle a vychutnat si pocit vítězství z tohoto extrémně náročného závodu.

„Jak organizátoři slibovali, šlo opravdu o nejtěžší etapový závod poslední dekády. Jsem opravdu rád, že jsme se do cíle v Miláně dostali všichni, i když mnohdy to bylo nahraně a v italském provozu šlo někdy o krk,“ říká Michal Kulka, několikanásobný koloběžkový mistr světa a dodává: „V takovém projektu nejde o medaile ani rychlost. Je to jízda o přežití. Buď si tělo na extrémní námahu zvykne a dokáže to, nebo ne. Zkušenosti z Tour de France způsobili, že nás Giro nechalo projít až do cíle, i když to mnohdy bylo o kousek.“

Po dobu celých tří týdnů, průměrně čtyřhodinovém spánku na zemi ve stanu, hnala všechny členy týmu KICK ITALY vidina osobního vítězství sama nad sebou a nemalá podpora, kterou získají pro projekt KICK CROCODILE, který společně s organizací PINK CROCODILE spustili na pomoc dětem s těžkým kombinovaným postižením.

Celkem tedy zdolali 3 615,4 kilometrů rozdělených do 21 etap po území celé Itálie. Potkali slunce, déšť, sníh, jeli ve dne i v noci. Do většiny etap startovali za tmy a dojížděli za tmy. Nevyhnuly se jim ani pády. Nejdelší 16. etapa jim zabrala více než 20 hodin čistého času jízdy.

Když jsme dojeli do cíle Miláně, spadl mi velký kámen ze srdce. Tohle byl opravdu extrém, který předčil naši cestu Tour de France před čtyřmi lety. Jsem opravdu rád, že jsme všichni v rámci možností zdraví. A hlavně děkujeme všem, kteří nás podporovali na trati i mimo ni. Bylo to peklo, ale stálo to za to,“ uzavírá Honza Vlášek, další ze sedmičky statečných, která prošla na koloběžce nejtěžším etapovým cyklistickým závodem.

Závěrečný film ke stažení – http://www.uschovna.cz/zasilka/MAS4S75KKT83H988-J9S

Fotogalerii ze všech etap a dní naleznete na našem dropboxu ZDE (zdroj: Ivo Dvořák)

Vše bylo také dokumentováno formou denních videí na YT kanále KickItaly2017

Nejčerstvější informace z dojezdu do cíle naleznete na FB www.facebook.com/kickitaly2017

Více o společném projektu KICK CROCODILE naleznete na www.kickcrocodile.cz

Kryštof Šabackým,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru