Nacházíte se
Úvodní stránka > Vodní sporty > Protiproud, řasy a únava La Solitaire URGO Le Figaro

Protiproud, řasy a únava La Solitaire URGO Le Figaro

  1. června byla odstartována 500 mil dlouhá náročná etapa přes Biskajský záliv zpět do Francie. Po startu dobrém startu se Milan Koláček propadl do třetí desítky startovního pole, ale během první noci se probojoval na vynikající 11. místo a držel krok s těmi nejlepšími.

Etapa přes Biskaj nebyla tentokrát překvapivě náročná kvůli silnému větru, ale naopak protože byl slabý a proměnlivý. Závodníci tak strávili na moři dlouhé čtyři noci. Za kormidlem, bez spánku, s mimořádným psychickým a fyzickým vypětím. Po přeplutí Biskaje před točnou bójí Occidental u Chaussée de Sein se Milan držel společně se svým kamarádem Adrianem Hardy kolem 10. místa. V noci z pondělka 12. 6. na úterý však přišly problémy. Milan pravděpodobně chytil řasy na kýl a silný protiproud ho začal snášet výrazně pod točnou bóji. Adrian Hardy se mu začal vzdalovat. Milan se musel vracet proti silnému proudu a bóji točil na 19. místě. Až za ní si všiml, že loď pluje výrazně pomaleji a téměř hodinu mu trvalo, než se nejrůznějšími manévry řas zbavil. Propadl se až ke 30. místu.

Depart de la 1ere etape de la Solitaire Urgo Le Figaro 2017 entre Bordeaux et Gijon – Pauillac le 04/06/2017

Přestože vítr byl stále slabý, ředitel závodu rozhodl, že flotila nezamíří rovnou do cíle v Concarneau, ale ještě obkrouží Belle-île. To závodníkům potrvá další den. Milan se ani přes strašnou únavu a zklamání z velkého propadu z čela závodu nevzdává a bojuje. Za poslední dvě hodiny před cílem jde spinakr čtyřikrát nahoru a dolů podle toho, jak se mění vítr. Těsně před cílem Milan předjíždí svého největšího rivala, nováčka Pierra Le Bouchera. V cíli je tak ve středu 14. 6. 3 hodiny ráno na 30. místě celkově a čtvrtý nováček.

K molu v Concarneau přijíždí zcela vyčerpaný a deprimovaný. „První tři dny a noci byly super až po Chaussée de Sein, kde byl strašně silný proud. Nedal jsem si pozor a nechal jsem se snést. Půl míle jsme pak doháněl skoro hodinu a ztratil jsem několik míst. Byl jsem tak vyčerpaný, že jsem si musel jít lehnout, a do toho se mi nabalil paket řas na kýl. To mě výrazně zpomalilo. Jsem zklamaný, protože jsem jel velkou část etapy perfektně, v závěru mi trochu došly síly a začal jsem se propadat. Start další etapy je již zítra. Musím nabrat trochu sil, i když na odpočinek není mnoho času, ale rozdíly jsou malé, ještě mohu něco získat zpátky,“ doufal Milan po dojetí. A měl pravdu – stále je o co bojovat, v součtu dvou etap je totiž na průběžném 21. místě celkově na čtvrtý mezi nováčky. Na třetího Pierra Le Bouchera ztrácí pouhou půl hodinu. To se dá během dvou zbývajících etap dohnat!

Více informací o závodě zde. Pořadí závodu po dvou etapách zde.

Více o Milanovi zde:

http://www.milankolacek.eu/

Start 3. etapy již zítra odpoledne. Polohu lodí naleznete zde.

Foto Eva Skořepová

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu

 

e-mail: eva@skorepova.com

mobil: +420 602 124 289

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru