Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Góly proti agresivitě. Česká lvíčata přetlačila Slovince

Góly proti agresivitě. Česká lvíčata přetlačila Slovince

Praha – Byla to řež, ale úspěšná pro borce v červených dresech. Český celek vstoupil vítězné do premiérového mistrovství Evropy do 21 let v malém fotbalu, které od pátku do neděle hostí pražský areál Slavoje Vyšehrad. Jedenadvacítka zdolala na úvod turnaje Slovinsko 3:0.

Úspěšný vstup domácí tým potřeboval, ale Slovinsko představovalo až nečekaně nepříjemného protivníka. „Těžšího soupeře jsme si na úvod šampionátu nemohli přát. Výsledek nakonec hodnotím jako velmi dobrý vzhledem k tomu, co se dělo na hřišti. Vůbec jsme se nedostali do naší hry, nechali jsme se strhnout agresivitou Slovinců. Soustředili jsme se víc na soupeře a rozhodčí než na naši hru. Výsledek 3:0 je ještě zlatý,“ shrnul duel vedoucí české reprezentace a generální manažer týmu do 21 let Petr Brejla.

Hodně zákeřnou hrou se prezentoval především slovinský kapitán Amar Jamakovič, jeho šarvátky s českými zadáky se hodily spíš do ringu. „Bylo náročné srovnat se s tvrdou hrou Slovinců. Chtěli jsme hrát fotbal, oni do nás chodili, potřebovali jsme udržet nervy na uzdě a dát co nejrychleji gól, což se nám povedlo. Stačilo si je pohlídat a počkat si na chybu,“ pronesl pražský záložník českého výběru Adam Kraus.

Klid na české kopačky dodal jihlavský útočník Daniel Kavka, který po čtvrthodině hry obelstil soupeře a poslal domácí tým do vedení. „Souboje se Slovinci byly hodně těžké, chodili do toho někdy za hranou. První poločas jsme se s tím těžko srovnávali, zato druhou půli jsme zvládli dobře. Drželi jsme balon a nepouštěli jsme Slovince k sobě na tělo, aby nám neztěžovali souboje,“ uvedl Kavka.

Druhé branky se český celek dočkal až po přestávce, když Kraus zachytil přihrávku uprostřed hřiště, narazil si s Kavkou a poslal míč do sítě. „Kafe byl najetý na lajně, dal jsem mu míč, který mi vracel. Obránce ho tečoval ke mně a měl jsem to už jednoduché do prázdné,“ popsal střelec druhého gólu.

Po chvíli mohl Kraus ještě zvýšit, ale těsně minul branku. „Asi by bylo lepší střílet levou nohou, ale chtěl jsem co nejrychleji zakončit. Krok mi vyšel na pravačku, takže jsem tam narval šajtlí, bohužel jsem míč nenapcal do brány,“ lehce litoval. „Důležité je vítězství, je jedno, zda jsme ho ubojovali, nebo uhráli. Chtěli jsme hrát hezčí fotbal, ale podstatné jsou pro psychiku a klid do kabiny tři body na začátek,“ doplnil pražský záložník.

Na poslední čtvrthodinu vyslal český kouč do hry místo subtilního Pavla Blahy vytáhlého Michala Dosoudila, který se hned odvděčil, když ideálně vysunul Kavku, který přidal druhou branku v utkání. „Vždycky jde vše zlepšovat, ale na první zápas jsme předvedli docela kvalitní výkon. Doufám, že podobně budeme pokračovat i v dalším zápase s Maďary,“ vyhlížel jihlavský útočník.

Kavka měl už v prvním poločase šanci na další branku, v závěru sahal po hattricku z přímého kopu, ale slovinského gólmana neprostřelil. „Kuňa (brankář Dominik Kunický – pozn. red.) mě trošku vyhecoval, že jsou pro něj dva góly málo a mám přidat třetí. Měl jsem choutky na hattrick, který by byl super, ale jsem hlavně rád, že jsme zápas zvládli. Pro nás jsou důležité tři body,“ zopakoval Kavka.

Druhé utkání v základní skupině A čeká český národní tým do 21 let v malém fotbalu ještě v pátek od 20.15 hodin proti Maďarsku. Český trenér si přeje pohlednější utkání než se Slovinci. „Po takovém těžkém zápase s třemi body v zádech se nám lépe dýchá, ale přál bych si spíš fobalovějšího soupeře na úvod než Slovinsko, které se vůbec nesnaží hrát fotbal. Jeho hráči se pokoušeli rozbořit naši hru, vykolejit nás, zčásti se jim to dařilo, a proto nemám z našeho výkonu dobrý pocit,“ uznal Brejla.

Česká republika – Slovinsko 3:0 (1:0)

Branky: 14. a 48. Kavka, 42. Kraus. ŽK: Širůček, Koudelka – Jamakovič.

Česká republika: Šlégr – Haspra, Hulinský, Mužík, Koudelka, Širůček (57. Krátký) – Tvrzník, Rosůlek, Blaha (45. Dosoudil), Kraus, Kavka.

Čtsa, Jaroslav Kára, tiskový mluvčí Asociace malého fotbalu České republiky

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru