Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > 1.kolo Zástupci v pohárové Evropě proti sobě, Slavia jede do Brna

1.kolo Zástupci v pohárové Evropě proti sobě, Slavia jede do Brna

Čekání je u konce a na prvoligové stadiony se opět vrátí život. V prvním kole ePojisteni.cz ligy se odehrají souboje nových trenérů, hráčů proti bývalým klubům i pohárových zástupců. Které zápasy nabídne úvodní kolo nového ročníku?

FK Dukla Praha – FK Teplice (pátek, 18:00)

Úvodní zápas nové sezony ePojisteni.cz ligy bude soubojem dvou týmů, které se chtějí vrátit do horní poloviny tabulky. Obě mužstva by k tomu měli dovést noví trenéři, domácí Jaroslav Šilhavý a nováček mezi prvoligovými trenéry Daniel Šmejkal.

Pražané vstoupí do nového ročníku bez Tomáše Bergera či Kasparse Gorkšse, ale o to zkušenější v defenzivě, kam přivedla Jana Šimůnka s Ondřejem Kušnírem a Jakubem Podaným. Tepličtí se budou pro změnu spoléhat také na novice Roberta Hrubého.

Na Julisce se jim ale vůbec nedaří, protože zde Severočeši prohráli čtyřikrát v řadě se skóre 2:16. Vzájemný duel bude o to zajímavější, protože se oběma celkům dařilo i v přípravě. Kdo to potvrdí v úvodním kole sezony?

FC Vysočina Jihlava – FC Viktoria Plzeň (sobota, 15:00)

Těžký start do sezony čeká fotbalisty Jihlavy, kteří v sobotu dopoledne přivítají mistrovskou Plzeň. Ta bude plnit roli jednoznačného papírového favorita, navíc má za sebou první ostrý zápas v předkole Ligy mistrů.

Domácí bezbranková remíza s Karabachem ovšem nebyla tím, co by si na západě Čech přáli a chuť si budou chtít spravit právě na hřišti Jihlavy. Tu v posledních třech vzájemných zápasech porazili se skóre 8:2 a mluví pro ně i historická bilance.

Západočeši totiž od roku 2008 nastříleli v úvodním ligovém kole alespoň dvě branky a ztratili pouze šest bodů. Vysočina bude chtít ale navázat na loňský cenný skalp se Spartou, se kterou vybojovala cenný bod za remízu 0:0. A za tu by se zřejmě nezlobili ani v sobotu.

FK Jablonec – MFK Karviná (sobota, 17:00)

Velké ambice Jablonce? V žádném případě. Severočeši vstoupí do nového ročníku s menším rozpočtem i skromnějšími cíli. Těmi zůstávají evropské poháry, ale k jejich získání budou muset Jablonečtí pravidelně bodovat.

Hned na začátek sice přivítají nováčka ligy, ale rozhodně je nečeká nic lehkého. Slezský celek potvrdil jarní formu i během přípravy, kde odehrál více než vyrovnané souboje s českými i polskými týmy.

Karviná bude mít navíc o motivaci postaráno, protože bude chtít uspět pro svého trenéra Jozefa Webera. Ten na severu Čech dlouho působil jako hráč i jako asistent trenéra. Dovede nováčka k úspěšné premiéře v nejvyšší soutěži?

FC Fastav Zlín – 1. FK Příbram (sobota, 17:00)

Sobotní pátá odpolední bude hodinou H také pro Zlín s Příbramí. Oba týmy bojovaly do závěru předešlé sezony o záchranu a podle papírových předpokladů by je měl podobný scénář čekat také v začínajícím ročníku.

Získané body z tohoto duelu mohou být tedy v konečném součtu velmi důležité. Výhodu domácího prostředí budou mít ševci, jejichž sok navíc půjde proti nepříznivé bilanci. V předešlých deseti letech totiž vyhrál jediný úvodní duel sezony a v posledních pěti zápasech na hřišti Zlína nezvítězil.

Recept na zlínskou obranu hledá jeho bývalý trenér Martin Pulpit, jenž pracuje s obměněným kádrem Středočechů. Jedním z hráčů, kteří klub opustili je také Josef Hnaníček, jenž během léta zamířil právě do Zlína.

AC Sparta Praha – 1. FC Slovácko (sobota, 20:15)

Tady není o favoritovi pochyb. Moravský celek na Letné bodoval naposledy v srpnu 2004 a od té doby na Letné devětkrát prohrál, navíc ve čtyřech posledních zápasech inkasoval minimálně čtyřikrát. Sparta v utkání možná představí novou posilu – Daniela Holzera.

Nový trenér Stanislav Levý se musí naopak spoléhat na velmi úzký kádr, který přišel o Jiřího Valentu s Liborem Doškem a žádnou posilu nepřivítal. Velkou vzpruhou může být ovšem cenná remíza z přípravného utkání s West Hamem.

Svěřenci Zdeňka Ščasného jsou naopak mírně pod tlakem, protože po nepřesvědčivém domácím výkonu proti Steauě vstoupili do předkola Ligy mistrů remízou 1:1. V jarním utkání v Uherském Hradišti ke všemu prohráli 0:2 a musí svou bilanci se Slováckem opět potvrdit.

FK Mladá Boleslav – FC Slovan Liberec (neděle, 16:30)

Úvodní duel nedělního programu bude zároveň zřejmě nezajímavější konfrontací prvního kola. Oba účastníci předkola Evropské ligy půjdou do utkání v odlišné náladě. Svěřenci Karla Jarolíma nezvládli oslabení a v deseti hráčích prohráli na hřišti Skhëndije 0:2.

Slovan naopak nerozhodila vedoucí trefa Admiry a nakonec si z Vídně odvezl slibnou výhru 2:1. Do Mladé Boleslavi se navíc vrátí útočník Milan Baroš, který přišel pod Ještěd právě z města automobilů a pro Liberec by měl být údernou zbraní.

Oba týmy už se spolu utkaly v posledním kole předešlé sezony, v němž uhrály remízu 2:2. V tom prvním na hřišti Liberce pak zvítězili domácí 4:2. Dočkají se fanoušci další gólové nadílky.

„Očekávám tuhý boj o první ligové body, protože trenéři i hráči obou týmů dobře vědí, jak důležitý je zdařilý vstup do nového ročníku. Osobně si přeji, abych už konečně po předchozích čtyřech remízách a jedné prohře na šestý a momentálně poslední pokus s Boleslaví porazil Liberec,“ řekl mladoboleslavský trenér Karel Jarolím.

Bohemians Praha 1905 – FC Hradec Králové (neděle, 17:00)

Chcete žhavý tip na sázkařský tiket? Remíza s minimem branek by mohla být velmi atraktivní, alespoň podle statistik a čísel. „Klokani“ se s letošním nováčkem utkali už osmnáctkrát a devětkrát se body dělily.

Nový trenér Pražanů Miroslav Koubek bude chtít vylepšit vzájemnou bilanci obou celků, z nichž jsou úspěšnější Východočeši. Z posledních čtyř vzájemných zápasů si připsali dvě domácí výhry a dvě venkovní remízy s celkovým skóre 4:1.

Do karet jim může hrát také fakt, že oproti domácímu celku přes léto spíše posilovali. V Ďolíčku se museli pro změnu potýkat s odlivem opor a bude otázkou, jak se velké změny včetně odchodu trenéra Pivarníka projeví na výsledcích Bohemians.

FC Zbrojovka Brno – SK Slavia Praha (neděle, 19:00)

Vrcholem prvního kola ePojisteni.cz ligy bude nedělní večerní souboj Brna a Slavie. Dva tradiční celky chtějí nastartovat úspěšnou sezonu a zapojit se do bojů o evropské poháry.

Zatímco od výrazně posílené Slavie se to vzhledem k posilám a investicím čeká, Jihomoravané by rádi potvrdili svůj progres z posledních let a s novým trenérem Svatoplukem Habancem byli příjemným překvapením soutěže.

Na domácí půdě se jim navíc daří, protože Slavii zdolali ve třech posledních domácích zápasech a ke všemu bez inkasované branky! V úvodním kole jim ale nepomůže navrátilec Jan Polák, kterého trápí zdravotní problémy.

Program 1.kolo ePojistovna.cz ligy:

Pátek 29.07. 2016                 

18:00

FK Dukla Praha – FK Teplice

Rozhodčí: K. Hrubeš – Z. Koval, P. Vysloužil (J. Machálek)

Sobota 30.07. 2016

15:00

FC Vysočina Jihlava – FC Viktoria Plzeň (O2 TV Sport)

Rozhodčí: Z. Proske – M. Urban, P. Antoníček (R. Dresler)

17:00

FC Fastav Zlín – 1.FK Příbram

Rozhodčí: R. Příhoda – J. Hrabovský, Z. Arnošt (O. Berka)

17:00

FK Jablonec – MFK Karviná

Rozhodčí: P. Orel – M. Wilczek, D. Pospíšil (M. Nenadál)

20:15

AC Sparta Praha – 1.FC Slovácko (ČT Sport)

Rozhodčí: M. Zelinka – O. Pelikán, J. Paták (P. Franěk)

Neděle 31.07. 2016

16:30

FK Mladá Boleslav – FC Slovan Liberec (ČT Sport)

Rozhodčí: P. Ardeleanu – P. Blažej, J. Kubr (J. Váňa)

17:00

Bohemians Praha – FC Hradec Králové

Rozhodčí: P. Franěk – R. Kotík, Z. Dobrovolný (K. Hrubeš) 19:00

FC Zbrojovka Brno – SK Slavia Praha (O2 TV Sport)

Rozhodčí: P. Královec – I. Nádvorník, T. Mokrusch (J. Houdek)

Čtsa, zdroj www.epojisteniliga.cz

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru